sobota, 3 kwietnia 2021

Profesja Rowerzysta z Rabarbarem - bezalkoholowe cz. 94

 












Dziś propozycja od rzemieślniczego Browaru Profesja z Wrocławia, dobrze znanego miłośnikom kraftu. Z uwagi na małą dostępność w sklepach nieprofesjonalnych, nazwijmy to ogólnie, to moje pierwsze zetknięcie z jego wyrobami.












Etykietka powiedziałbym jest dość odmienna od większości, graficznie bez zarzutu, nie jest infantylna dobre liternictwo, no i już na sam początek dowiemy się, że ekstrakt to tylko 7.











 

Smak: rabarbarowy, owocowy, kwaśny. Aromat: owocowy, kwaśny, rabarbarowy. Barwa: czerwona. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane. Zawartość alkoholu poniżej 0.5%. 

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, sok jabłkowy z soku zagęszczonego, sok cytrynowy z soku zagęszczonego, sok rabarbarowy z soku zagęszczonego, aromat naturalny rabarbaru, barwnik naturalny, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), kwas (kwas cytrynowy), chmiel, drożdże WLS17 Sacharomyces Ludwigi, bakterie.


Informacji jest niby aż nadto (stopień goryczy określono na 0,5/5), jednak brakuje tych o składnikach odżywczych i kaloryczności. 



 









Pan na etykiecie przypomina zdecydowanie nie rowerzystę, lecz typowego piwosza. Ale doceniam kreskę.











Kolejny biedakapsel - tutaj zdecydowany minus.












Piana raczej słaba, szybko się dziurawi, lacing też. Zapach kwaśny, jakby rabarbaru albo wina. Kolor trochę podobny do soku jabłkowego, ale widać że jest to jakby zawiesina, soki się mieszają. Wysycenie słabe. W smaku typowe dla piw sour - jakby ktoś rozpuścił witaminę C i chciał nam wręczać Order Uśmiechu. Akcentów piwnych i goryczki brak. Coś dla fanów gatunku, ale większości będzie wykręcać twarz. Mnie raczej nie podpasowało.

Ocena ogólna: 5/10.
Cena: 6,89 zł/8-ZERO, Allegro.
Piwo możecie kupić tu: KLIK.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza